Meininger-Trio

Meininger-Trio met werken van Katherine Hoover, Marcelle de Manziarly en Louise Farrenc

De drie trio’s voor fluit, cello en piano op deze recente cd hebben een romantische inslag. Het eerste werk, ‘Lyric Trio’ van de Amerikaanse Katherine Hoover (geb 1937), werd in 1983 geschreven. Het eerste van de drie delen heeft als basis een pittig kernmotief van vier tonen, waardoor dit deel een hechte eenheid toont. Het tweede deel, een vloeiende serenade, laat de drie instrumenten mooi soleren. De korte duur – nog geen drie minuten – van het laatste deel, een virtuoze, briljante storm van noten, deed mij wensen dat de eerste twee delen ook iets korter waren geweest. Hoovers schrijfwijze is tonaal, stilistisch een mengeling van romantiek en neoklassiek. Dat Hoover zelf ook fluitist is, is evident in de uitstekende fluitpartij.

Ook het trio uit 1952 van de Française Marcelle de Manziarly (1899-1989) is tonaal. De langzame delen zijn mysterieus van sfeer, terwijl het laatste deel op een vrolijke, huppelende volksmelodie lijkt gebaseerd. Als ik zou moeten kiezen, dan vind ik Manziarlys trio boeiender dan dat van Hoover. Manziarly studeerde bij Nadia Boulanger in Parijs, en directie bij Felix Weingartner in Basel. Behalve kamermuziek heeft Manziarly ook voor orkest geschreven. De eerste uitvoering van haar pianoconcert, met haarzelf als soliste, vond in 1933 in Amsterdam plaats, met het Concertgebouworkest onder leiding van Alfredo Casella.

Werken van de tweede Française op deze cd, Louise Farrenc (1804-1875), worden in Nederland zelden uitgevoerd. Maar toevallig klonk haar trio op. 45 in de Kleine Zaal van het Concertgebouw op 2 december jl., prachtig gespeeld door het Ferschtman Trio. In Farrencs trio kan een fluit de viool vervangen, wat het Meininger Trio inderdaad doet. Farrenc schreef dit werk in 1862, een van de weinige composities na de tragische dood in 1859 van haar dochter, een begaafde pianiste. Farrenc was bekend om haar kamermuziek en ontving hiervoor in 1861 en 1869 de ‘Prix Chartier’ van de Académie des Beaux-Arts. Farrencs vierdelige trio is met 23 minuten het langste van de drie opgenomen werken. Hoewel harmonisch niet gewaagd, is dit trio solide van constructie; men blijft geboeid luisteren. De vertolking door het Ferschtman Trio was in de snelle delen wat sneller en daardoor ook wat lichter dan de uitvoering op deze cd. De vertolkingen door het Meininger Trio zijn over het algemeen uitstekend. Soms klinkt de cello naar mijn smaak wat ver weg, terwijl de fluit veel directer klinkt, vooral in het trio van Farrenc. Het Meininger Trio werd in 1994 opgericht door fluitiste Christiane Meininger, met celliste Françoise Groben en pianist Rainer Gepp.
Helen Metzelaar

Meininger-Trio, Hoover – De Manziarly – Farrenc, DeutschlandRadio 60130-215