2008

Op zaterdag 13 december heeft de LuisterSalon 2008 plaatsgevonden, georganiseerd door Stichting Vrouw en Muziek in samenwerking met Theater Korzo, Den Haag. Het was een zeer geslaagd evenement. Anne La Berge had het programma samengesteld op basis van inzendingen van de componistes. Korzo was een zeer geschikte plek, mede door de gastvrijheid van programmeur Sylvia Stoetzer.

Tijdens de LuisterSalon werd non-stop muziek van 54 Nederlandse vrouwelijke componisten ten gehore gebracht. De LuisterSalon 2008 duurde van 12.00 tot 19.00 uur. Diverse creatieve uitingen van Nederlandse vrouwelijke componisten waren te beluisteren in de vorm van geluidsopnames tussen de ongeveer 5 en 10 minuten. Van elke componiste werd een foto, naam en website geprojecteerd, voorafgaand aan het te spelen werk.

De muziekprogrammeur van het Korzo Theater, drs. Sylvia Stoetzer, gaf tussen 15.00 uur en 16.00 uur een korte lezing over muziektheater en welke rol vrouwelijke componisten en regisseurs daarin (kunnen) spelen en in de geschiedenis hebben gespeeld. Aansluitend hierop liet zij de componisten Nicoleta Chatzopoulou en Kate Moore en de regisseurs Lotte de Beer en Matthias Mooij aan het woord in de vorm van een interview; van hen werd ’s avonds het muziektheaterproject Double MiXed! gepresenteerd. Na afloop van de LuisterSalon is een deel van het publiek gebleven voor een kort diner en voor de avondvoorstelling.

Er is een set van zes dvd’s gemaakt als weergave van de complete LuisterSalon 2008. Deze dvd-set is onder andere te beluisteren in de mediatheken van Muziek Centrum Nederland  en van Atria (www.atria.nl).

De LuisterSalon 2008 fungeerde als een symposium waar de componisten, programmeurs en het publiek kennis konden maken met de nieuwste muziek en Nederlandse componistes. De LuisterSalon is een zeer interessante manier om muziek te presenteren. Een aantal publieksleden hebben commentaar gegeven over hoe bijzonder het is om, in deze haastige tijd, in een intieme ruimte geconcentreerd muziek te beluisteren, zonder koptelefoons, zonder beeld, zonder storingen. Het was ook deze keer een interessante lange marathon van veel verschillende stijlen en bezettingen achter elkaar.