voorgoed het ogenblik

voorgoed het ogenblik – muse conNAction speelt gedichten van Gerrit Kouwenaar, ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag

Het is alweer een half jaar geleden dat deze cd is uitgegeven, maar voorgoed het ogenblik is zo een bijzondere uitgave dat we er graag iedereen alsnog op wijzen.

Net als de in 2002 verschenen cd teer in de tijd, klinkt ook op deze nieuwste productie van het duo muse conNAction de prachtige en doortastende muziek van Annemiek van de Geijn (piano/compositie) met een wonderbaarlijk mooie voordracht van Noortje Korst (zang/drama). Hier en daar bijgestaan door het Vondelkwartet hebben de gedichten van Gerrit Kouwenaar een enorme zeggingskracht. Des te meer daar de vormgeving van het cd-boekje ook geïnspireerd is door zijn woorden. Het laatste gedicht, totaal witte kamer, is gesproken door Kouwenaar zelf en gaat over de dood van zijn vrouw: ‘en dat wij dan bijna het volmaakte napraten alsof het gedrukt staat, witter dan leesbaar’.

Witter dan leesbaar zijn de teksten die afgedrukt staan in het boekje. Weliswaar in blinddruk zodat het met de juiste lichtval leesbaar wordt. Zo staat alles in verband met elkaar, zelfs het dankwoord aan het eind van het boekje. Daarin komen de woordkunstenaars in Annemiek van de Geijn en Noortje Korst naar boven. Een voorbeeld hiervan wil ik u niet onthouden: “dank aan Agnes Nederhof voor het openstellen van haar huis en hart. De luiken van Huize Hazard gingen dicht om gedichten te laten ontluiken.”

Deze twee muzen vormen sinds 2000 een verbond. Tot nu toe is het een zeer vruchtbare verbintenis gebleken, waaruit reeds vier cd’s en acht live producties zijn ontstaan. Bovendien geven ze workshops en trainingen. Voor het bestellen van ‘voorgoed het ogenblik’ verwijs ik u naar www.museconnaction.nl, een website die je van echte muzen als Noortje Korst en Annemiek van de Geijn kunt verwachten.

Clara de Mik