Barbara Strozzi – Arie, lamenti e cantate

Uitgevoerd door Susanne Rydén: sopraan en Musica Fiorita. Harmonia Mundi France, HMC 905249.

Zoals bijna alles is muziek ook aan mode onderhevig, wat betekent dat de ene keer de ene dan weer de andere componist extra in de belangstelling staat. Wat de vrouwen betreft is dat op dit moment zonder twijfel de 17e eeuwse componiste Barbara Strozzi. Er verschijnen opmerkelijk veel cd´s met composities van Strozzi en van diverse ensembles heb ik vernomen dat zij bezig zijn programma´s samen te stellen met werken van deze componiste. En waarom ook niet, want iedere keer als ik haar muziek hoor word ik opnieuw getroffen door de schoonheid en dramatiek daarvan, dus wat mij betreft kan die muziek voorlopig nog niet vaak genoeg uitgevoerd worden. Zeker als al die uitvoeringen zo prachtig zijn als de uitvoering (afgezien van hier en daar een kleine onzuiverheid) die het Ensemble Musica Fiorita met zangeres Susanna Rydén zojuist op cd heeft gezet.

Arie, lamenti e cantate is de toepasselijke titel van deze cd, waarmee direct duidelijk is dat het niet alleen om “zware” werken gaat, maar een mengeling is van werken met een licht karakter bestaande uit coupletten met een refrein (de aria´s) en werken met een serieuzere inhoud en een afwisseling van recitatief en arioso. Maar luchtig, grappig, serieus of zeer serieus, het zijn allemaal hele mooie werken, waarbij duidelijk is dat Strozzi in eerste instantie schreef voor de virutoze vrouwenstem, haar eigen instrument.

Petra van Langen (Nieuwsbrief 24, december 2000)