Hildegard von Bingen – 11.000 Virgins

Chants for the Feast of St. Ursula. Uitgevoerd door Anonymous 4. Harmonia Mundi France HMU 907200.

Ongeveer 500 jaar eerder schreef Hildegard von Bingen haar muziek, nog zo´n componiste die erg in de belangstelling staat. Het kwartet Anonymous 4 heeft een cd uitgebracht met de titel 11.000 Virgins. Chants for the Feast of St. Ursula. Het feest van St. Ursula en de elfduizend maagden vindt jaarlijks plaats op 17 september. Waarschijnlijk werd dit feest in het klooster van Hildegard, dat diverse relikwieen van de heilige en haar dienstmaagden bezat, met veel plechtig ceremonieel gevierd. Hildegard zelf heeft ook diverse religieuze werken voor deze dag geschreven. Op deze cd worden die gecombineerd met werken van andere onbekende componisten, om de krachtige indruk die de werken op haar eerste publiek maakten te laten herleven. En dat werkt, want langzamerhand wordt je als luisteraar door de muziek meegevoerd en wordt je steeds meer getroffen door de mystieke kracht van Hildegards werken. Het is juist de afwisseling van werken van Hildegard en van anderen waardoor je (opnieuw) het bijzondere van Hildegards muziek herkent.

Minstens zo belangrijk als de muziek zelf is hierbij de geweldige uitvoering van Anonymus 4. Ik heb deze uitvoering eens vergeleken met andere uitvoeringen van werken van Hildegard. Hoewel die helemaal niet onaardig zijn, steekt Anonymus 4 hier met kop en schouders bovenuit. Dit ensemble is in staat om je het geheim van de muziek van Hildegard werkelijk te laten ondergaan.

Petra van Langen (Nieuwsbrief 24, december 2000)