Ro van Hessen

Na een zeer lang en rijk gevulde leven overleed op 30 november 2008 de Haagse pianiste Roza Henny (Ro) van Hessen, geboren in 1910. Zij heeft vele jaren bijgedragen aan de Stichting Vrouw en Muziek.

Ro van Hessen studeerde piano bij Willem Andriessen, Stefan Askenase en Paul Frenkel. Nadat zij staatsexamen piano had gedaan, vormde zij in de jaren dertig een duo met de uit Duitsland gevluchte voordrachtskunstenares Alice Dorell. Ook begeleidde zij de danslessen op het Haagse dansinstituut van Lili Green, een van de pioniers van de Nederlandse dans. In de oorlog moest Ro op de Veluwe onderduiken, waarbij zij als au pair werkte. Na de oorlog gaf zij radiorecitals in binnen- en buitenland, vormde een pianoduo met Gerti Reiner en maakte deel uit van het Grancino Trio. Ook was zij veertien jaar lang muziekrecensent bij de Haagsche Courant en hield zij tal van lezingen over klassieke muziek.

In 1973 begon ze een lange speurtocht naar vrouwelijke componisten en in 1979 ontving ze een prijs van de Johan Wagenaar Stichting voor dit onderzoek. Samen met de mezzosopraan Meta Bourgonjen trad zij van 1973 tot 1983 op met een breed repertoire van liederen van o.a. Cécile Chaminade, Clara Schumann, Bertha Frensel Wegener, Lili Boulanger en Peggy Glanville-Hicks. De KRO verzorgde een aantal radio-uitzendingen van hun liederenprogramma en uiteindelijk werd de langspeelplaat ‘Honneur aux dames’ uitgebracht met financiële ondersteuning van de Stichting Famke uit Leeuwarden.

Ro van Hessen was ook in het buitenland actief. Vanaf de oprichting in 1978 tot 1983 was zij bestuurlid van de Internationale Arbeitskreis Frau und Musik. In 1987 woonde zij het Fifth International Congress Women & Music in New York bij. Intussen hadden Ro, Peter Bouma en ondergetekende hard gewerkt aan Vrouw & muziek informatiegids, die in 1986 uitkwam en meteen een groot succes bleek. Ro wilde wel een tweede editie uitbrengen, maar intussen had Internet zijn intrede gedaan en was een dergelijke inspanning gelukkig niet meer nodig.

In de loop der jaren had zij veel literatuur over vrouwen en muziek verzameld. Langzamerhand begon zij na te denken over een geschikte bestemming van haar collectie na haar dood. Hoewel de Stichting Vrouw en Muziek voor de hand lag, vond zij ons kleine kantoortje bij Gaudeamus aan de Swammerdamstraat in Amsterdam te weinig toegankelijk voor bezoekers. Daar had zij gelijk in en uiteindelijk schonk ze haar collectie aan de Universiteit Utrecht.

In 2000 heeft zij nog haar negentigste verjaardag groots gevierd in Den Haag; daarna begon haar gezondheid achteruit te gaan. De dood van haar geliefde jongere zuster, die lange tijd in hetzelfde pand in Den Haag had gewoond, was een grote klap die zij niet meer te boven kwam. Stichting Vrouw en Muziek heeft een legaat van Ro van Hessen ontvangen, waarmee wij zeer blij zijn. Wij zullen haar niet vergeten voor haar jarenlange, energieke inzet voor onze stichting.

Helen Metzelaar