Virgo Supercluster: United Women’s Orchestra

Virgo Supercluster: de nieuwe cd van een unieke bigband -Onlangs heeft United Women’s Orchestra een nieuwe cd uitgebracht met als gastsolist Ingrid Jensen op trompet en flugel: Virgo Supercluster, JazzHausMusik Keulen JHM 123.

De Nederlands / Duitse bigband bestaat inmiddels al tien jaar. De formatie begon in 1992 als workshop en is snel uitgegroeid tot een van de weinige professionele bigbands die zich toeleggen op het spelen van nieuwe muziek. In 1996 kwam de eerste cd, The Red One uit, gevolgd door The Blue One in 1999. Het hoesje van de nieuwste cd neigt erg naar geel, maar kennelijk is toch besloten het te vernoemen naar ‘The Virgo Supercluster Suite’, een van Fuchs’ composities op de cd.

Christina Fuchs en Hazel Leach vormen samen de motor van het orkest. Zij schrijven alle composities en arrangementen, ze dirigeren tijdens concerten en bovendien spelen ze zelf ook mee. Hazel Leach is geboren in Engeland en in 1979 naar Nederland verhuisd. Ze is als docente verbonden aan de afdeling lichte muziek van het Arnhems Conservatorium en speelt tenorsaxofoon en dwarsfluit. De Duitse Christina Fuchs is sinds 1984 werkzaam als tenorsaxofonist, klarinettist en componist in diverse ensembles. Haar specialiteiten zijn jazz, improvisatie en nieuwe muziek.

Ook de overige spelers van United Women’s Orchestra kunnen putten uit een brede achtergrond en ruime ervaring. De composities op Virgo Supercluster klinken nieuw en uitdagend, en ademen tegelijkertijd de sfeer van een authentieke bigband, dankzij het strakke samenspel en de vele improvisaties. Een echte aanrader!

Bezoek voor meer informatie de website www.unitedwomensorchestra.com

Clara de Mik (Nieuwsbrief 32, januari 2003)